Langere diensten in de wijkverpleging

Door QuaRijn, 26-04-2023

Het aantal ouderen in Nederland neemt enorm toe en zij blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Veel van hen komen op den duur in aanraking met de thuiszorg. De korte diensten in de wijkverpleging zijn altijd al iets geweest waar zorgmedewerkers regelmatig tegenaan lopen. Het is soms lastig te combineren met het privé leven en dit geeft onrust. QuaRijn is daarom gestart met langere diensten in de thuiszorg.

Hanneke Meijlis is wijkverpleegkundige voor wijkteam Doorn. Ze is een herintreder en verving in 2020 de toenmalige wijkverpleegkundige vanwege zwangerschapsverlof. Daarna is Hanneke voor QuaRijn blijven werken. Bodienne Romijn is sinds 1 februari 2022 Verpleegkundige in de wijk bij wijkteam Doorn. Ze werkte eerst als uitzendkracht af en toe een dienst voor QuaRijn. Ze vond het heel leuk en een collega zei toen: waarom solliciteer je eigenlijk niet bij ons? 

1.   Je bent langere diensten gaan draaien, wat is er precies voor jou verandert?
Bodienne: “De lange diensten geven me meer vrijheid. Ik werkte 28 uur per week en merkte dat ik soms vijf of zes dagen bezig was om aan mijn uren te komen. Dat hoor je vaak in de thuiszorg. Op een gegeven moment kwamen er veel extra cliënten. Toen stonden we voor de keuze: gaan we een dienst extra erbij doen of langere diensten proberen? Sommige collega’s wilde kortere diensten en anderen juist langere diensten. Dit kun je zelf aangeven in het team. Als moeder is het voor mij praktisch om het zo te combineren. We werken met een basisrooster. En ik weet nu al wanneer ik in september moet werken.” 

Hanneke: “Voor mijzelf is er niet zoveel veranderd. Als wijkverpleegkundige werk ik standaard acht uur per dag. Maar ik ben wel betrokken geweest bij het ontwerpen van de langere routes en diensten. In de ochtend plannen we bijvoorbeeld de ADL-zorg (persoonlijke verzorging, medicatie en steunkousen) en in de middag zoveel mogelijk de verpleegtechnische handelingen. Zoals zwachtelen, wondzorg en het plaatsen van een katheter.” 

2. Hoe ziet jouw dag er nu uit?
Hanneke: “Er zijn twee soorten langere diensten: de verpleegtechnische route en de Vertrouwd Thuis route. Bij de dienst kortdurende en verpleegtechnische zorg gaat het om ADL-zorg aangevuld met verpleegtechnische handelingen en soms alleen verpleegtechnische handelingen. Bijvoorbeeld wondzorg, of het toedienen van antibiotica via een PICC –lijn. Collega’s van de dienst van de langdurige zorg en Vertrouwd Thuis geven in de ochtend ADL zorg (Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen) en in de middag bieden ze welzijnsactiviteiten en laag complexe zorg aan. Cliënten kunnen zo langer op een prettige manier veilig thuis blijven wonen. 

Bodienne: “Mijn route bestaat uit verpleegtechnische handelingen.  Ik maak ook het rooster, zorgplannen, ik voer indicatie gesprekken en ik vraag Wlz-indicaties aan. Het heeft me meer vrijheid opgeleverd. Ik werk de ene week drie dagen en de andere week vier dagen. De afwisseling is ook heel leuk. Het ene moment ben ik bezig met vervangende ziekenhuiszorg en dan weer met wondzorg. De routes zijn nu heel divers geworden.”

“Ik hoor alleen maar positieve verhalen van collega’s. Er is rust. We zijn niet overbelast en het ziekteverzuim is laag."


3. Hoe is nu jouw werk/privé balans?
Bodienne: “Ik heb veel meer rust gevonden en balans tussen in mijn werk en privéleven. In het team kan iedereen zijn eigen stem laten horen. De een wil langere diensten draaien en een ander juist korte diensten. Zo houden we allemaal rekening met elkaar en elkaars wensen.” 

Hanneke: “Ik hoor alleen maar positieve verhalen van collega’s. Er is rust. We zijn niet overbelast en het ziekteverzuim is laag. Door de rust ervaart men het werken al prettig. We hebben een leuk team. 

Geen dag is hetzelfde. Omdat je een langere dienst hebt, is het werkaanbod gevarieerd. Dat vind ik het leuke. Je doet ADL, verpleegtechnische zorg en welzijn. Dit kan ook individuele begeleiding zijn of juist verpleegtechnisch. Als een medewerker 24 uur per week werkt, kun je volstaan met drie dagen in de week werken. Dit is dan cliënt gericht en ook met extra taken. We hebben een basisrooster en we verwachten daarnaast 20 procent flexibele inzet. Deze stabiliteit is niet alleen fijn voor bijvoorbeeld jonge moeders, maar wordt ook als zeer prettig ervaren door alle andere collega’s. In ons team is een collega die veel sport. Met een basisrooster kan zij dit goed combineren. Iedereen vindt het heerlijk om van te voren zijn of haar basisrooster te weten.”