De reis van Michiel Moes binnen QuaRijn

“Ik heb inmiddels al een hele reis gemaakt buiten de ouderenzorg, binnen de ouderenzorg buiten QuaRijn en vervolgens binnen QuaRijn. Toen ik met mijn carrière startte, had ik een toekomst in de professionele judosport voor ogen. Helaas raakte ik geblesseerd en kon ik niet anders dan mijn sportcarrière aan de wilgen hangen. Vervolgens heb ik een tijdlang allerlei baantjes gedaan om toch bezig te zijn en wat geld te verdienen. Van chef spijkerbroeken tot verhuizer, en werkplaatsbegeleider van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Op een gegeven moment wees een kennis van mij erop, dat het best een idee zou kunnen zijn om de zorg in te gaan. Ik zag dat wel zitten en ging solliciteren.
De stap naar de ouderenzorg
Ik startte in 1999 als leerling Verzorgende in een verpleeghuis. Toen ik deze opleiding had afgerond werd ik unit-oudste. Dit is een verouderde term, maar het kwam erop neer dat ik daar leidinggevende werd van één van de PG-afdelingen. Op een gegeven moment werd mij gevraagd om een revalidatie-afdeling op te zetten in een ziekenhuis. Dat leek me leuk en omdat ik meer bagage wilde hebben qua opleiding, ben ik HBO Verpleegkunde gaan doen. In de loop van de tijd heb ik veel verschillende projecten heb mogen realiseren, zoals het vormgeven van een verpleeghotel in Zeist in de rol van projectleider. Op een gegeven moment werd ik teammanager en heb ik inhoudelijke trainingen gegeven binnen de V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en gaf ik colleges bij de Hogeschool van Utrecht. Ook heb ik een Masterclass gegeven over geïntegreerde zorg voor chronisch zieken, dit was een cursus die zich richtte op de financiering en logistiek binnen zorgketens. Omdat ik de wens had om ook eens buiten regio Utrecht aan de slag te gaan, kwam ik als teammanager in een arbeiderswijk in Leiden terecht. Ik kwam in aanraking met veel oorspronkelijke ‘Leijenaren’ en heb daar een jaar met veel plezier gewerkt.
“Laat ouderen hun leven leiden zoals zij dat graag willen”
Verder binnen QuaRijn
Op het moment dat de toenmalige regiomanager van de regio Utrechtse Heuvelrug in februari 2016 mij belde en vroeg of ik als Teammanager in het Zonnehuis aan de slag wilde, zei ik meteen ‘ja’. Ik had al veel met QuaRijn samengewerkt in het kader van revalidatie, en mocht daar nu zelf een bijdrage aan leveren. Daarnaast stuurde ik de pg-zorg en de ontmoetings- en dagcenta aan. In 2017 ging de regiomanager van de Kromme Rijnstreek weg en ben ik via een traject op deze functie ben terechtgekomen. In oktober 2020 nam mijn collega regiomanager ontslag en gingen wij nadenken over een nieuwe organisatiestructuur voor QuaRijn. Tot de nieuwe organisatiestructuur ingevoerd werd, heb ik de functie als regiomanager QuaRijn-breed vervuld.
Vanaf half september ben ik gestart als directeur Wonen en Zorg van QuaRijn. Dit is heel goed voor de focus, zodat we echt de domeinen de aandacht kunnen geven die ze verdienen. We hebben ervoor gekozen om ons dienstenpakket te verdelen in het Wonen met Zorg domein, dat zijn alle huizen waar mensen wonen en het domein Wijk- en Revalidatiezorg. Ook daarvoor is nu een directeur voor aangesteld. Dat betekent dat ik nu aan de slag kan met de huizen en daar word ik ontzettend blij van.
Hart voor de ouderenzorg
Hoe langer ik in de zorg bleef werken en leren, hoe meer ik mijn hart aan de ouderenzorg heb verpand. Het is zo waardevol dat je zoveel voor deze mensen kunt betekenen in hun laatste levensfase. Hun enorme kwetsbaarheid activeert bij mij de drive om dat om te zetten naar ‘laat iemand leven zoals hij zelf zijn leven wil leiden’. Ze hoeven niet iedere dag geconfronteerd te worden met het feit dat ze een beperking hebben. Als we dat kunnen bereiken met z’n allen is mijn doel bereikt. Wat ik mooi vind aan QuaRijn, is dat het als organisatie de wil en intentie heeft om het echt te doen. Dat gaat niet altijd over rozen en niet alles lukt, maar de intrinsieke motivatie om het goede te doen voor de cliënten en de medewerkers is er. Samen met de laagdrempeligheid en de korte lijnen maakt dat QuaRijn een erg fijne plek is om te werken.
De taal van ouderen leren verstaan
De taal die door ouderen gesproken wordt, met of zonder woorden, vanuit hun hele historie, habitat en zijn, intrigeert me enorm. De kunst is dat wij, als ondersteuners van deze mensen, deze taal leren verstaan. Met de erkenning dat iemand zijn hele rugzak vol heeft zitten met levenservaring, indrukken en kennis en dat dat ook echt een plek krijgt in het dagelijks bestaan. Als we stapje voor stapje kunnen bereiken dat het daar om draait dan is dat fantastisch. Het draait om de bewoner met zijn familie en vrienden en het hele systeem om hem heen, waarin hij het leven kan leiden zoals hij dat wil. Het concept van de nieuwe locatie De Linde in Rhenen is echt vanuit deze visie neergezet en hetzelfde wat we in de Wijer en Bunnichem willen doen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle locaties vanuit dit concept gaan werken. De bewoner leeft daar vanuit zijn context en wij voegen toe wat nodig is, vanuit onze expertise. Dat is heel anders dan dat je iemand in een instituut zet en aan laat passen aan ‘hoe het daar nu eenmaal gaat’.
Laat zorgprofessionals hun vak doen
Voor onze medewerkers hebben wij de visie dat de zorgprofessional met zijn vakkennis in zijn werk mag staan en zo weinig mogelijk belast zou moeten worden met allerlei andere ingewikkelde toestanden. Een tevreden medewerker zorgt voor een tevreden cliënt en andersom. Geef medewerkers de kans zich te ontwikkelen in een functie en zorg dat we binnen teams toevoegen wat nodig is om het functioneren te optimaliseren. In feite willen we de teams helpen hun werk goed te kunnen doen. Wij zoeken in managers dan ook geen bazige leidinggevenden maar natuurlijke en inspirerende leiders die iets kunnen overbrengen en in kunnen stappen waar dat nodig is om die teams te kunnen faciliteren. En dat zegt iets over de manier waarop we naar die medewerkers kijken. Laten wij niet de arrogantie hebben dat we in een managementteam de kwaliteit van zorg maken, want die maken wij niet. De kwaliteit van zorg ontstaat tussen de professional en de cliënt. Daarom moet je het daar toevoegen. Dat is hoe ik de medewerkers zou willen ondersteunen en faciliteren, waarbij ik het belangrijk vind dat ze zich bewust zijn van het feit dat zij ten dienste staan in het belang van het welzijn van de bewoners.
Welzijn van de medewerkers is speerpunt
QuaRijn investeert veel in de medewerkers, ook als ze het moeilijk hebben. We hebben vitaliteitsprogramma’s, doen heel veel met coaching waarbij iemand bijvoorbeeld een individueel traject kan doorlopen om de persoonlijke effectiviteit te verbeteren. Het resultaat is dat medewerkers beter in hun vel zitten. Mijn toekomstwens voor QuaRijn is ik de organisatie vooral rust en stabiliteit binnen de teams gun, want dan kan je blijvend doorbouwen aan vernieuwing. Onze ambitie is volgens mij erg ondersteunend aan datgene wat maatschappelijk nodig is en het biedt prachtige kansen tijdens de reis van de medewerker. Nu is het zaak dat we echt ook in de teams helder maken dat iedereen het gevoel heeft van ‘Ok, ik zit hier goed’. Vanuit de positie waar ik nu werk zal ik er alles aan doen om hier mijn bijdrage aan te leveren.”
Door: Corina Blommendaal