Werken met ouderen als logopedist

Veerle Bosker werkt als logopedist bij QuaRijn.
Door Veerle Bosker, 05-03-2020

Veerle Bosker werkt nu 2 jaar als logopedist bij QuaRijn. Samen met haar collega’s Froukje Wierbos, Peggy op den Camp en Helene Rompen als waarnemend logopedist, vormen zij de vakgroep logopedie. De vakgroep biedt zorg op alle locaties van QuaRijn, eerstelijnszorg of bij cliënten aan huis. 

Wat houdt het werk als logopedist in?
Als logopedist word je ingeschakeld bij problemen op het gebied van communicatie en/of veilig eten en drinken. De meestvoorkomende stoornissen binnen ons vakgebied zijn een taalstoornis, spraakstoornis of slikstoornis. Bij een taalstoornis ontstaan er vaak problemen met het praten, begrijpen of het vinden van woorden. De verstaanbaarheid en articulatie zijn vaak problemen bij een spraakstoornis. Bij een slikstoornis kun je denken aan het moeite hebben met slikken of kauwen. 

Bovenstaande problemen kunnen ontstaan na een beroerte of voorkomen bij andere ziektebeelden, zoals dementie, de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose (MS). Wij onderzoeken, adviseren en behandelen de cliënt. Er wordt nauw samengewerkt met andere disciplines zoals de diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, arts, maatschappelijk werker en natuurlijk het zorgteam. We overleggen regelmatig met elkaar.

Waarom heb je voor dit werk gekozen? Wat is je drijfveer?
Tijdens een stage in de ouderenzorg realiseerde ik mij al snel: ‘Dit is het, dit wil ik als logopedist’. Veel logopedisten kiezen er voor om met kinderen te werken, maar ik ontdekte dat ik ouderen een stuk interessanter vind. Het werken met ouderen is uitdagend, aangezien de problematiek vaak complex is. Ik merk dat ouderen vaak heel uitgesproken zijn en daarnaast al heel wat levenservaring hebben; dit levert vaak leuk contact op. Tijdens een behandelperiode bouw je een band op, je leert cliënten echt kennen. 

Wat is voor jou het grootste succes in je werk?
Het grootste succes is dat als je de mensen die je begeleidt ook daadwerkelijk vooruit helpt. Vooruit helpen wil niet zeggen dat cliënten altijd vooruitgaan. Soms kunnen we enkel door advies of hulpmiddelen in te zetten, het communiceren, eten en/of drinken bevorderen. Een voorbeeld is dat je bij een cliënt met vergevorderde dementie met slikproblemen, geen sliktraining kan starten. Wel kunnen we dan slikadviezen geven aan de omgeving en het zorgteam, zodat het slikken veilig verloopt. 

Wat is de grootste uitdaging in je werk? 
Binnen de logopedie is de grootste uitdaging om de behandeling goed aan te laten sluiten bij de cliënt. De problematiek is vaak complex en de ene cliënt is de andere niet. Dit zorgt ervoor dat de samenstelling en keuze van de diagnostiek, het behandelmateriaal en de adviezen nooit hetzelfde zijn en altijd per cliënt verschilt. 

Welk aspect spreekt jou het meeste aan in je beroep als logopedist? 
Wat ik het leukste vind is dat je een gevarieerde cliëntengroep ziet, waarbij de hulpvragen sterk uiteenlopen.

Waar zie jij jezelf in de toekomst? 
Door cursussen te volgen zou ik mij graag verder willen specialiseren. Ouderen hebben soms te maken met cognitieve problemen, die van invloed kunnen zijn op de taal. Een cursus die ingaat op de cognitieve taalproblematiek, lijkt mij heel waardevol om cliënten beter te kunnen ondersteunen.  

Waarom moeten mensen voor dit beroep kiezen?
Het contact met ouderen, de variatie aan cliënten en problematiek maakt het een interessant en leuk beroep. Wanneer je een hart voor ouderen hebt en communicatief bent ingesteld, is een opleiding tot logopedist in de ouderenzorg zeker het overwegen waard!