Ontdek de Zorg week: bij QuaRijn is het fijn werken

Door QuaRijn, 23-03-2021

Meer mensen enthousiast maken om in de zorg te gaan werken, dat is het doel van de ‘Ontdek de Zorg’ week. Jaarlijks vraagt de campagne ‘Ik zorg’, een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en branche-, beroeps-, werknemers- en werkgeversorganisaties hier aandacht voor. Vaak met activiteiten, maar dat is met de Corona pandemie niet te realiseren. Ook bij QuaRijn willen ze aandacht vragen voor deze ‘Ontdek de Zorg week’ die van 22 tot en met 27 maart wordt gehouden.

Deze week verzorgen recruiters Maartje en Arnold elke werkdag online speeddates van 15.00 tot 17.00 uur over werken, leren en ontwikkelen bij QuaRijn. Iedereen die interesse heeft in werken in de ouderenzorg bij QuaRijn is van harte welkom. Mensen kunnen zich aanmelden via een mail naar Talentplein@QuaRijn.nl of via de website www.QuaRijn.nl. Zij krijgen dan een uitnodiging toegestuurd. Zeker het afgelopen jaar is er veel waardering geweest voor de zorg. Het is fantastisch werk, maar ook zwaar. Twee medewerkers van QuaRijn vertellen waarom het werken in de zorg zo mooi is!

Mensen met een verhaal
Rik van der Voort en Daniëlle Jacobs werken met heel veel plezier bij QuaRijn. In het Ewoud & Elisabeth Gasthuis vertellen zij vol passie over hun werk in de ouderenzorg. Jacobs begon als 20-jarige als thuishulp facilitair bij Vitras. „In die tijd kwam ik veel bij ouderen. Na acht jaar stopte het werk in de regio Odijk en ging ik aan de slag bij Bunninchem, net als het Ewoud & Elisabeth Gasthuis ook van QuaRijn. Al snel wist ik dat ik meer zorg wilde bieden en ben ik gaan werken bij Syndion in de gehandicaptenzorg. Maar toen kwam de crisis en werd mijn contract niet verlengd. Vanaf dat moment ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij het E&E. Ik wilde me verder gaan scholen en heb met de manager gesproken over de mogelijkheden. Na het doen van een toets, waaronder ook taal- en rekenvaardigheden, kon ik gaan beginnen met de opleiding Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) en maatschappelijke zorg. Nu ben ik aan het leren voor leerling verpleegkundige.” Het is voor Jacobs zeker niet de bedoeling om met die opleiding in een ziekenhuis te gaan werken. „De ouderenzorg vind ik heel mooi. Hier wonen mensen met een verhaal en het doet mij goed om hen de zorg te kunnen bieden die ze verdienen. Iedere dag ga ik met een voldaan gevoel naar huis.” Jacobs werkt op een somatische afdeling. „Het is een afdeling met veel uitdaging, van laag tot hoog complex.” Van der Voort heeft een hele andere insteek. „Ik heb logistiek en economie gestudeerd en had een bijbaantje in de zorg. Daar kwam ik tot de ontdekking dat ik de zorg eigenlijk veel leuker vond. Een aantal jaren werkte ik in een ziekenhuis, waar ik vooral bezig was met zorgcoördinatie en de kwaliteit van zorg. Daarna ben ik teruggegaan naar de ouderenzorg. Na mijn studie HBO verpleegkunde ben ik nu teammanager.”

Er mogen nog wel wat mannen bij in de zorg.

Fijn team
Waar Jacobs en Van der Voort het over eens zijn is dat er nog wel wat meer mannen welkom zijn in de ouderenzorg. Jacobs: „We merken dat de manlijke bewoners het wel prettig vinden als er ook mannen in het team zitten. Dat helpt om net op een andere manier met elkaar om te gaan.” Zowel het werken met de ouderen als het werken in het team ervaren ze beide als zeer prettig. „De draadjes zijn heel kort en zo kom je snel bij elkaar. Dat moet ook de insteek zijn, want je hebt elkaar nodig.”

Corona
Het afgelopen jaar is heel bijzonder geweest. Jacobs: „Het was heel gek in het begin toen alles dicht moest. Er mocht geen bezoek meer komen en je merkte dat mensen hier verdriet van hadden. Het was al fijn als ze even familie konden zien vanaf het terras. Twee momenten in de week konden ze elkaar even zien vanachter het hek en later via het babbelraam.” Van der Voort vult aan: „Tijdens de eerste golf hadden we hier helemaal geen besmettingen. Dat was heel fijn maar maakte het voor sommigen ook moeilijker om de noodzaak te zien van alle maatregelen. Het viel niet altijd mee om je aan de regels te houden.” De tweede golf ging niet ongemerkt voorbij. Ook bij QuaRijn waren er besmettingen. Door goede hygiëne en het goed volgen van de regels is het beperkt gebleven. „We hopen dat de familie van onze bewoners inzien dat dit effect heeft gehad. We hebben geprobeerd om met de onmenselijke maatregelen het toch draaglijk te houden. Beroepsmatig ben je het eens met de maatregelen, maar je ziet ook de wanhoop bij de bewoners. Begrip was er wel, maar het was vooral het gemis. Toen het E&E weer open mocht waren er ook hele mooie momenten.”

Wij willen de dag van waarde maken voor onze bewoners.

Werken in de zorg
„Het werk is zo leuk,” zegt Jacobs. „Als ik thuis kom heb ik het idee dat ik echt iets heb gedaan en mensen heb kunnen helpen.” Van der Voort is het hier helemaal mee eens. „Wij kunnen helpen de dag van waarde te maken voor de mensen, niet alleen lichamelijk maar ook het welzijn. Er is niet veel voor nodig om een thuisgevoel te geven. We doen een spelletje of organiseren een high tea.” Ze raden iedereen die belangstelling heeft voor het werken in de zorg aan om eens te komen kijken. „Er zijn zoveel dingen die je kunt doen. Het is echt niet alleen maar wassen en aankleden. Het welzijn wordt een steeds belangrijker onderdeel, de activiteitenbegeleiders helpen daarbij. Het contact met de bewoners is fijn. Zij vertellen mooie verhalen, soms grappig of leuk, maar ook soms droevig. Er zit zoveel in het leven van deze mensen, het is mooi om het eruit te mogen halen.” Van der Voort is blij dat dit op zijn pad is gekomen. „Het is fijn werken binnen QuaRijn. Je kent de medewerkers goed, ik voel me hier echt op mijn plek. Het geeft een goed gevoel wat bij te kunnen dragen.” Jacobs denkt dat het goed is om te komen kijken wat het werk inhoudt. „Mensen realiseren zich dat vaak niet. Nu de zorgvraag steeds groter wordt zal er de komende jaren meer zorg nodig zijn, dus nieuwe collega’s zijn heel erg welkom.” Van der Voort vindt het mooi dat minister De Jonge extra geld voor verpleegtehuizen vrijmaakt. „Er komt wel wat meer waardering voor het werk en dat moet ook, want er wordt steeds meer van verzorgenden verwacht. Die waardering zie je nog niet overal terug, ook niet op financieel gebied. Zo’n blijk van waardering zou mooi zijn en geeft waarde aan het werk dat we doen.”

Bron: Wijks Nieuws, door Ali van Vemde.