De reis van Marloes Hendriksen binnen QuaRijn

Marloes Hendriksen, Wijkverpleegkundige bij QuaRijn
Door Marloes Hendriksen, 23-03-2021

“Ik werk sinds 2009 bij QuaRijn. Ik liep stage voor de opleiding Verzorgende IG bij De Ridderhof en ben daar toen gebleven. Er was een vacature op dezelfde kleinschalige woonafdeling dus dat kwam goed uit. Na anderhalf jaar heb ik QuaRijn even verlaten, omdat ik meer uitdaging zocht binnen mijn werk en binnen QuaRijn waren daar op dat moment geen mogelijkheden voor. Ik ben toen bij het ziekenhuis De Gelderse Vallei terecht gekomen en heb ik de opleiding voor Verpleegkundige niveau 4 gedaan.

Toen ik daar geen passende baan kon krijgen nadat ik deze opleiding had afgerond, zocht ik contact met QuaRijn en kon meteen aan de slag in wijkteam Rhenendael, waar ik nog steeds werk. Wij komen bij mensen thuis en bieden de zorg die nodig is. Ons kantoor zit op locatie Rhenendael en daar staan verschillende soorten appartementencomplexen waar ouderen allemaal zelfstandig wonen en van ons of andere zorgaanbieders wijkverpleging krijgen. Ook werken wij in Elst, Achterberg, Veendendaal en Rhenen.

Ik vind het uitdagende aan mijn werk dat het erg afwisselend is, je komt elke dag bij andere cliënten en ook al kom je bij dezelfde mensen dan verschillen ook die bezoeken per keer. Je bent steeds weer ergens anders te gast. Zo komen we op Rhenendael, een terrein met appartementen maar we komen ook in kleine flats, rijtjeshuizen en bijvoorbeeld een woonwagenkamp. Juist doordat we zoveel verschillende mensen zien is het werk zo leuk. Ik heb goede gesprekken met cliënten, zeker waar het om indicatie gaat. Dan kijk je niet alleen naar de zorgvraag maar ook naar bijvoorbeeld aanwezige hulpmiddelen en de draagkracht en draaglast van aanwezige mantelzorg. Ook als cliënten in een palliatieve-terminale situatie terecht komen is het heel belangrijk dat je voldoende tijd neemt voor de cliënt en mantelzorger. Dit is zo’n belangrijke en intense vorm van zorg, daar moet je gewoon de tijd voor nemen die op dat moment nodig is.

“Ik voel me vereerd dat ik dit werk mag doen”

Dat probeer ik ook zeker op mijn collega’s over te brengen. We hebben het druk, maar we moeten wel goed weten waar het over gaat en genoeg vragen stellen. Anders kan je niet de kwaliteit van zorg leveren die nodig is. En dan vind ik het belangrijk om je juist niet alleen op het naderende overlijden te richten maar ervoor te zorgen dat de cliënt tot het laatste moment zoveel mogelijk de regie zelf houdt. In samenwerking met de aanwezige mantelzorg kijk ik met mijn collega’s naar wat nodig is, zoals bijvoorbeeld goede nachtzorg, een gesprek met een geestelijk verzorger of andere medicatie. Ik voel me heel vereerd dat ik dit werk mag doen en vind het belangrijk om alle zorg die ik geef aan de cliënt en mantelzorger goed te doen, juist tijdens deze fase want je kunt het maar één keer goed doen.

Binnen QuaRijn heb ik me verder mogen ontwikkelen op het gebied van opleiding binnen de wijkverpleegkundige zorg. Dat is heel gaaf, je mag veel meer en er wordt ook meer van je gevraagd. En als ik weer een volgende stap zou willen maken dan kan ik dat gewoon aangeven en wordt gekeken wat haalbaar is. Zo heb ik ook onlangs de opleiding als zorgconsulent palliatieve zorg afgerond. Ik heb echt ervaren dat daar ruimte voor is en ik ben QuaRijn heel erg dankbaar dat ik dit verschillende opleidingen heb mogen doen en dat ik nu ben wie ik ben. Natuurlijk vind ik het werk soms best pittig maar het blijft enorm uitdagend. Ik heb echt een hele leuke baan!”

Door: Corina Blommendaal